Musikere
Ailloš
NORSK SAME
Iŋgor Ántte Áilu Gaup, bedre kendt som Ailloš, er en fremtrædende samisk musiker, komponist, skuespiller og lærer. Samerne er urbefolkningen i Sápmi, som spænder over central- og Nordnorge, Sverige, Finland og Kola-halvøen i Rusland. Ailloš voksede op i en rensdyrpasserfamilie på tundraen i det nordligste Norge og er en anerkendt mester af joik – den traditionelle vokale kunstform hos samerne.
Anne Mette Stæhr
KLAVER
Siden Anne Mette Stæhr første gang optrådte ved Late Summer Festival i 2014, har hun yderligere konsolideret sit ry som en af landets mest fremtrædende kammermusikere, særligt inden for vokalmusik. Hendes alsidighed kommer til udtryk i hendes arbejde, der spænder fra solistoptrædener til samarbejde med danske symfoniorkestre og kammermusikensembler. Hun er ansat som lektor ved Syddansk Musikkonservatorium, hvor hun underviser i klaver, kammermusik og akkompagnement som hovedfag.
Frank Reinecke
KONTRABAS
Frank Reinecke er en spektakulær tysk kontrabassist og en anerkendt ekspert i mikrotonal musik. Han begyndte sin musikalske rejse som violinist i en alder af kun 5 år og skiftede senere til kontrabas. Med årtiers erfaring er Frank en alsidig musiker, der har udgivet adskillige solo-CD’er og behersker både klassisk musik og ældre musiktraditioner. Han er medlem af Bayerischer Rundfunks symfoniorkester og har i flere år dannet en duo med Helge Slaatto.
Jonathan Slaatto
CELLO
Jonathan er prisvinder af flere anerkendte konkurrencer, herunder ARD München, Melbourne International Music Competition og Joseph Haydn Wettbewerb i Wien. Han optræder regelmæssigt som kammermusiker i Danmark, Europa og USA og har været solist med orkestre som BBC Scottish Symphony Orchestra og DR SymfoniOrkestret. Jonathan har også givet masterclasses ved Lake District Festival i England og underviser i kammer- musik ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Desuden er han medlem af Ensemble MidtVest, Trio Ondine og Den Danske Klarinettrio.
Laurits Dragsted
KLAVER
Laurits Dragsted er en alsidig pianist og en utrættelig inspirationskilde for operaakademiets talentfulde sangere. Særligt hans samarbejde med stjernesopranen Louise McClelland Jacobsen har bragt dem begge vidt omkring og imponeret publikum med mindeværdige musikoplevelser. Laurits’ hovedmål er at lade musikken kommunikere direkte til lytteren og samtidig skabe en resonans med de musikere, han spiller sammen med.
Li-Or Ginnerup
VIOLIN
Violinisten Li-Or Ginnerup har studeret hos Professor Helge Slaatto ved MGK København fra 2020 til 2023 og fortsætter nu sin uddannelse under Professor Peter Herresthal ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hans betydelige talent blev for nylig anerkendt, da han vandt førsteprisen i Jacob Gades Kammermusikkonkurrence sidste år. I 2022 gjorde Li-Or sig bemærket ved Arosa Kurswochen i Schweiz, hvor han deltog i spændende projekter, herunder koncerter i Herstedvester Fængsel og specielle klassiske koncerter for børn.
Louise McClelland Jacobsen
SOPRAN
Det er med stor stolthed, vi byder velkommen til sopranen Louise McClelland Jacobsen ved dette års festival. Den strålende sangerinde er nyligt blevet hædret som ‘Årets P2 Talent 2024’ – en titel, hun bærer med rette. På trods af sin unge alder har Louise allerede etableret sig som en erfaren scenekunstner med et imponerende bredt repertoire, som spænder fra opera på Det Kongelige Teater til innovative kammermusikprojekter. Hun er utvivlsomt en af de stemmer, vi kommer til at opleve meget mere til i fremtiden.
Martin Qvist Hansen
KLAVER
Martin Qvist Hansen har været en central del af Ensemble MidtVest siden 2002 og gav en uforglemmelig optræden ved Late Summer Festival 2019 sammen med Den Danske Klarinettrio. Som medlem af Trio Ondine har han opnået anerkendelse med en række nationale og internationale priser. Hans karriere spænder vidt med koncerter i Europa og USA, hvor han har optrådt i nogle af de mest prestigefyldte koncertsale, fra Konzerthaus Berlin til Carnegie Hall. Martin er også en dedikeret underviser ved Det Jyske Musikkonservatorium, hvor han deler sin ekspertise i klaver og kammermusik.
Michala Petri
BLOKFLØJTE
Michala Petri, en eminent virtuos på blokfløjten, har i næsten et halvt århundrede haft en markant indflydelse på både den danske og internationale musikscene. Hun har ikke blot udvidet repertoiret for blokfløjten, men også transformeret opfattelsen af instrumentet. Allerede fra en ung alder har en række komponister komponeret værker specielt til hende, hvilket vidner om hendes unikke talent. Petri har konstant arbejdet på at udvide blokfløjtens musikalske muligheder, og i dag mestrer hun et repertoire, der strækker sig fra den traditionelle barokmusik til moderne kompositioner, hvilket cementerer hendes status som en af tidens mest betydningsfulde blokfløjtenister.
Moritz Salger
DIABOLO JONGLEUR
I år har vi den særlige fornøjelse at præsentere Moritz Salger, en ekstraordinær ‘Vertax Diabolo Jongleur’. Moritz, som er uddannet fra Academy of Circus and Performance Art i Holland, bringer en sjælden spillestil til Europa. Han har fokuseret på at introducere vestlige publikummer for Vertax Diabolo som en kunstnerisk udtryksform, hvor diabolospillet bliver en del af en dans i harmoni med musik. Med hans imponerende kunstner- iske præstation og sikre optræden, kan festivalens gæster i år se frem til at opleve hans bemærkelsesværdige talent og samspillet med musikken.
Nicolas Dautricourt
VIOLIN
Nicolas Dautricourt, født i 1977 i Épinal, Frankrig, er en fremtrædende fransk violinist. Uddannet ved Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris under vejledning af Gérard Poulet og Jean-Jacques Kantorow, har Nicolas vundet adskillige internationale violin konkurrencer. Han optræder ofte som solist med toporkestre, herunder Berliner Symphoniker, Orchestre National de France og Tokyo Philharmonic Orchestra, og er en eftertragtet kammermusiker. Han har samarbejdet med anerkendte musikere som pianisterne Itamar Golan og Frank Braley samt cellisten Gautier Capuçon.
Risa Adachi
KLAVER
Risa Adachi blev født i Japan og afsluttede sin “Bachelor of Music” i Japan i 2005. Siden studerede hun ved Musikhøjskolen i Münster hos Prof. Michael Keller. Hun studerede klaverkammermusik og akkompagnement ved Robert Schumann Hochschule Düsseldorf hos Prof. Yumiko Maruyama, hvor hun i 2012 modtog en udmærkelse. Derudover afsluttede hun sin masteruddannelse i 2014 ved Musikhøjskolen i Münster. I 2009 og 2010 optrådte hun i WDR-udsendelser, og i 2012 viste hun sit talent ved Rheingau Musik Festival. Siden 2009 har hun været stipendiat hos Yehudi Menuhin Stiftung “Live Music Now”.
Sanna Ripatti
BRATSCH
Sanna Ripatti, som har været en integreret del af Ensemble MidtVest siden dets begyndelse i 2002, har fuldendt sin bratschuddannelse under vejled- ningen af Diemut Poppen i Saarbrücken, Tyskland, Björn Sjögren i Edsberg, Sverige, og Arvo Haasma i Lahti, Finland. Med en række priser og nominer- inger fra samarbejde med både Ensemble MidtVest og Kroger Kvartetten, har Sanna vist sit engagement i bratschen. Hendes passion strækker sig ud over spillet; hun er dedikeret til at formidle klassisk musik til nye lyttere, åbnende døre til musikkens verden for dem.
Kv. Arken
ANNIKA JESSEN, KLARINET · ELINA NYGREN, VIOLA · ANNA THORSTENSSON, CELLO
Trioen Kv.Arken, grundlagt i 2017 og opkaldt efter det kvarter i Malmø, hvor musikerne færdes og bor, består af Annika Jessen på klarinet, Elina Nygren på bratsch og Anna Thorstensson på cello. Disse tre svenske musikere har tidligere optrådt ved Late Summer Festival, hvor de med stor succes har engageret publikum ved at bringe musikken helt ud over scenekanten. Deres fortryllende fortolkninger af nordisk klezmermusik er både fængslende og intense, præget af dyb musikalsk nerve og et medrivende drive i deres nykomponerede melodier.
Nordic Voices
TONE BRAATEN, SOPRAN · INGRID HANKEN, SOPRAN · EBBA RYDH, ALT · PER KRISTIAN AMUNDRØD, TENOR · FRANK HAVRØY, BARYTON · ROLF MAGNE ASSER, BASS
Nordic Voices, etableret i 1996, er en fremtrædende seks-stemmers a cappella-gruppe, sammensat af talentfulde kandidater fra Det Norske Musikkonservatorium og Det Norske Operahøgskole. Gruppen er kendt for sin kunstneriske kreativitet, klare kommunikation, imponerende alsidighed og tekniske præcision – nøgleelementer, der definerer essensen af et ekstraordinært scenekunstensemble. Med deres unikke lyd har Nordic Voices vundet international anerkendelse, idet de har gjort sig bemærket på scener i ikke bare Norge og Europa, men også i fjernere egne som Sydafrika, Japan og Bolivia, samt ved hyppige turnéer i USA og Canada.
Axel Borup-Jørgensen
KOMPONIST
Axel Borup-Jørgensen blev født i 1924 i Hjørring, Danmark. Da han stadig var barn, flyttede hans familie til Sverige, hvor hans første betydningsfulde møde med klassisk musik fandt sted, da hans klaverlærer viste ham den langsomme sats fra Beethovens Måneskinssonate. I 1970 blev hans orkesterværk MARIN tildelt en international pris, og i 2018 vandt en animationsfilm baseret på MARIN den tyske Opus Klassik-pris og Danish Music Award DR/P2 Prisen 2019.
Cecilie Ore
KOMPONIST
Cecilie Ore markerer sig som en af de mest fascinerende norske komponister med en dyb påvirkning på både det nationale og internationale musikscene. Hendes værker, eftertragtede af førende ensembler i Europa og USA, afspejler et imponerende karriereforløb prydet med adskillige prestigefyldte priser fra ind- og udland. Kendetegnet ved et moderne kompositorisk sprog, udforsker Ore fundamentale menneskelige temaer såsom tid, dødsstraf og frihed, hvilket tilfører hendes musik en dybde og relevans, der resonere langt ud over koncertsalene.
Lasse Thoresen
KOMPONIST
Lasse Thoresen er en markant skikkelse inden for norsk kompositions- musik, dybt forankret i landets rige folkemusikalske arv. Han har formået at integrere disse traditioner i sin musik på en måde, der både er respektfuld og nyskabende, undgående direkte imitation af det originale musikalske sprog. Thoresens værker udmærker sig ved en unik evne til at formidle, selv inden for rammerne af moderne musikalsk udtryk. Han er konstant på udkig efter nye musikalske territorier at udforske, hvilket ses ved dette års festival, hvor han introducerer os for samernes verden og joikens fortryllen- de univers gennem Allioš’ karismatiske optræden.
Lil Lacy
KOMPONIST
Lil Lacy, med rødder i både Danmark og USA, er altid i bevægelse – både i sit kreative arbejde som komponist og i livet generelt. Hendes uophørlige nysgerrighed og vilje til at eksperimentere fører hende på tværs af musikalske genrer og stilarter, hvor hendes rolle som performer spiller en central del. Hendes arbejde og talent er blevet anerkendt med adskillige priser og udmærkelser, specielt fremhævet ved hendes bidrag til det unge komponistkollektiv. Lil Lacy er utvivlsomt en kunstner, der fortjener opmærksomhed nu og i fremtiden.
Mats Eden, komponist
KOMPONIST
Komponisten Mats Eden er en førende svensk folkemusiker med rødder i Värmland, som blandt andet underviser ved Musikhøgskolan i Malmö. Hans violinspil er både elegant og rough, og publikum ved årts Late Summer Festival kan i den grad se frem til en spændende oplevelse når han som komponist, i fællesskab med Kv. Arken, tager koncertgæsterne med storm. Mats Eden kan vise til flere succesrige soloalbums for ECM og har opnået den fornemme titel Riksspelman – en sand ’master musician’.
Anette & Helge Slaatto
VIOLA / VIOLIN & KUNSTNERISK LEDER AF LATE SUMMER FESTIVAL
Anette har gjort sig bemærket som en fremragende fortolker af nyere musik, med glimrende anmeldelser i både dansk og international presse. Hendes medvirken på CD’er som ’The Secret Melody’, ’The Planets’ og Axel Borup Jørgensens ’Viola Works’, samt en succesfuld indspilning af Bachs solo suiter, understreger hendes position som en af nutidens førende musikere. Siden 2014 har hun, sammen med Helge Slaatto, været kunstnerisk leder af Late Summer Festival og Lindegaardskoncerterne. Hendes dybe engagement i klassisk musik og evne til at skabe en inkluderende atmosfære har været afgørende for at bringe klassisk musik ud til nye publikummer ved Vestkysten gennem Late Summer Festival i Hvide Sande.
Helge, med 25 års erfaring som professor ved Musikhøjskolen i Münster og nu ved MGK København, har beriget den klassiske musikscene med utallige koncerter og masterclasses i Europa og USA. Hans samarbejde med kontrabassisten Frank Reinecke har resulteret i over 50 originale værker, og deres duo har modtaget anerkendelsen Preis der Deutschen Schallplat- tenkritik. Helges seneste projekt, ’Nordic Songs and Romances’ med Anne Mette Stæhr, modtog fem stjerner i Kristeligt Dagblad, hvilket vidner om hans vedvarende bidrag til musikkens verden. Sammen med Anette har Helge skabt en platform ved Late Summer Festival, der udforsker klassisk musiks grænser og bringer den tættere på publikum langs den jyske Vestkyst.